O nama

2010. godina iznedrila je Marija Vargasa Ljosu, Edvarda Robertsa i Lju Sjaoba u nove dobitnike Nobelove nagrade za književnost, medicinu i mir. Bila je to i godina kada se dugo kovana ideja sprovela u realnost. Inicijalna grupa počela je da deluje u gradu slavne istorije, u srcu Šumadije, jezgru Srbije. Rotarakt klub Kragujevac Šumadija krenuo je u svoj put druženja i služenja, po ugledu na već postojeće klubove u zemlji i inostranstvu. Grupa entuzijasta svoje zvanično čarterovanje, kao potvrdu težnje koja je dugo tinjala, doživela je 2012. godine. Vizija kluba zasnivala se na želji da se oformi skupina omladine koja će predanim radom, angažovanjem, mladalačkim idejama i druženjem dati društveni doprinos svetu koji je okružuje. Početak nije bio lak. Klub je u par godina funkcionisanja prošao razne faze od početnog entuzijazma, energije i angažovanja do prvih manjih i većih problema. Nakon nekoliko godina došlo je vreme za odluku, a odluka je podrazumevala odgovor na teško pitanje, pitanje o spremnosti da svoje vreme i energiju uložimo u ostvarenje naše javne vizije. Kako je odgovor bio potvrdan, 2014. godina bila je ključna za postavljanje pravih temelja. Na tim temeljima pravi procvat doživele su ideje i kreativna energija svih članova, koje su prenete na korisne akcije za naše društvo. Kroz društveno korisne akcije rađalo se i pravo, iskreno prijateljstvo, kao neraskidivo vezivo jedinstvene osnove grupe koja je krenula da sija na ne uvek vedrom, kragujevačkom nebu.

Akcije i njihov uspeh bile se neizbežan faktor ovako ustrojene grupe. Pod nazivom „Bioskop za sve“ uspeli smo da sebi priredimo zadovoljstvo dečije radosti i radoznalosti, tako što smo decu iz seoskih škola prvi put odveli u bioskop na druženje u tržnom centru Kragujevac-Plaza. Značaj edukacije i razvoja šire gradske regije ostao je kao pečat koji opominje društvo na jednakost i mladost. Posebnu sreću donele su nam, i tek će nam donositi, akcije povodom dva velika praznika Božića i Uskrsa. Darivanje tek rođenih beba, oplenenilo je i začaralo dušu članova koji su imali prilike da kroz svoj doprinos osete dah novog života i radosti koje on donosi. Javnost i naši prijateljski mediji pomogli su da dobar glas ode daleko, pa je kroz portal Info Kg hiljade ljudi videlo naš angažman i pokazatelj potrebe za višim natalitetom i pažnjom usmerenom ka onima koji nas donose na ovaj svet. U vrelim, letnjim danima mislili smo i na životinje. Saradnjom sa Rotarakt klubom Taksim iz Istanbula postavili smo činije za vodu kod kafića duž Glavne ulice u Kragujevcu, a istu akciju ponovili su i naši prijatelji u južnoj metropoli, sedištu njihovog kluba. Na krilima ovih uspeha, pokrenuli smo i vizionarski, veliki projekat pod nazivom „Izgradimo deci“, koji ima za cilj da u godinama koje dolaze u svim osnovnim školama sa područija Grada Kragujevca izdradi terene za sport i sredi dvorišta za nađe najmlađe. Verujemo u našu ideju i daćemo sve od sebe da se naša dela vide u radosti i zdravlju naše dece, naših osnovaca.

Angažman i rad u okviru zajednice prepoznat je i na nivou distrikta tako što je član Rotarakta, bivši predsednik kluba, postao asistent DRR-a zadužen za južnu Srbiju u 2016. godini. Kroz klub je do sada prošao veliki broj uspešnih članova, od kojih su mnogi na ključnim pozicijama i privatnom i javnom sektoru, doprinose profesionalnoj zajednici, ali i prate i podržavaju naše ključne akcije ostajući nezamenljiv alumni deo plemenite ideje. Sistem koji smo kroz druženje i aktivizam pokrenuli počinje da ostvaruje i početnu internacionalnu ideju putem koje članovi Rotarakt kluba čine okosnicu i budućnost seniorskog kluba. Tako odnos sa seniorskim Rotari klubom Kragujevac usmeravamo u oba pravca, kao dvosmernu ulicu saradnje i pomaganja. Prilikom izbora svojih članova vodimo računa o profesionalnim, ljudskim kvalitetima, a da li činimo prave izbore govoriće dela koja ostaju za nama.